Van bende naar mooi museum (NHD) – Kees de Boer
Het Museum Kennemerland gaat op de schop. Achter het huidige pand, het voormalige raadhuis van Wijk aan Zee en Duin, wordt een nieuwe vleugel betrokken. Afgelopen zaterdag was er voor belangstellenden een rondleiding.
Conservator Renate van Zalen van Museum Kennemerland: „We willen met deze rondleiding aan iedereen laten zien wat we aan het doen zijn en waar we naartoe gaan als museum. We hebben de loop van het gebouw veranderd. Het museum heeft nu een logischer looproute. Ook de hele collectie is op de schop gegaan. Museum Kennemerland is klaar voor de komende twintig jaar.” Ze vertelt aan de deelnemers van de rondleiding dat het museum de veertig vrijwilligers die hebben mee geholpen aan de renovatie heel dankbaar is: „Zonder die hulp hadden we dit resultaat nooit kunnen bereiken.”
Een deelnemer beaamt dat: „Ik ben in februari ook een kijkje komen nemen. Toen was het nog een grote bende.” Van Zalen: „Ook de gemeente Beverwijk heeft ons enorm geholpen. Vooral toen we twee weken achterstand opliepen vanwege de vondst van asbest.”
Buitenplaatsen
De deelnemers aan de rondleiding worden langs het hele traject in het gerenoveerde museum geleid. Zo komen er kamers die helemaal aan oude buitenplaatsen als Beeckestijn en Assumburg zijn gewijd.
Van Zalen: „We willen hier het gevoel van vroeger terughalen. Met bijvoorbeeld oude meubelstukken, schilderijen en gordijnen uit die tijd. Zo willen we onder andere de salon van de familie Boreel nabootsen.”
Opvallend is dat op ramen zogenaamd UV-werende plakfolie is aangebracht. „Dat maakt het pand licht en fris, precies de uitstraling die we als museum willen hebben”, aldus Van Zalen. In het ’prentenkabinet’ wordt het bewust een beetje donker gehouden: „Oude prenten zijn heel gevoelig voor licht. Ze kunnen daardoor verbleken.”
Overal is te zien dat er nog aan de inrichting wordt gewerkt. Zo liggen in de hal oude stenen op de grond. Eén van het ’oude mannen- en vrouwenhuis’ in Beverwijk en een eerste steen die door oud-burgemeester Strick van Linschoten is gelegd.
Aan het slot van de rondleiding worden de bezoekers over de bovenetage geleid. Van Zalen: „Hier komt een lift, omdat je de mensen natuurlijk niet over de steile trap naar boven kunt sturen.”
Op de bovenetage komen vitrines met ambachtswerk uit vroeger tijden. Zoals Kinheim tapijten en veel Velser aardewerk.
Daarnaast zal er boven ook veel materiaal uit de tuinbouwperiode worden geëxposeerd. Luguber is de oude bijl van de Beverwijkse beul. Met dit werktuig zijn nog handen afgehakt op een executieplaats in de Breestraat.
Magnetisch behang
Beneden wordt de geheel vernieuwde bibliotheek getoond: „We hebben hier bened
en veel meer ruimte dan voorheen boven. Meer licht ook. Beneden werkt het veel prettiger.” Een verrassing is de mededeling dat schilderijen in het vernieuwde museum niet meer aan haakjes worden opgehangen: „Overal komt magnetisch behang. Aan de achterzijde van schilderijen wordt magnetisch papier geplakt.” Lacht: ,,Ook met een pacemaker kun je hier straks naar binnen.”
Op 10 september wordt het museum geopend voor het publiek na een officiële opening op 9 september.