vocHoorn – 21 april 2015
Dinsdagavond voer het vijfde gouden pronkstuk ter ere van de Nationale Museumweek op spectaculaire wijze de haven van Hoorn binnen. Het VOC Schip de Halve Maen werd door een feeërieke projectie op een waterscherm vertoond. De burgemeester van Hoorn – dhr. Van Veldhuizen, olympisch- en wereldkampioen windsurfen – dhr. Van den Berg en de directeur van het Westfries Museum – dhr. Geerdink verwelkomden het in grote getale toegestroomde publiek.

Directeur van het Westfries Museum, dhr. Geerdink: “Wij mogen voor twee dagen de haven van Hoorn, de dependance van het Westfries Museum noemen. Een droomlocatie. Nergens beter dan in deze haven kunnen we de geschiedenis doen herleven.”

“Mijn surfplankje gebruikte ik om het IJsselmeer op te gaan en de route te varen die de Halve Maen aflegde”, sprak trotse Horinees Stephan van den Berg.

“Vroeger trokken wij op onze voorwaarden de wijde wereld in. En nu komt de wereld op haar voorwaarden naar ons toe. Volgend jaar vieren we 400 jaar Kaap Hoorn. Hoorn is een kleine wereldstad en ons verhaal moet verteld blijven worden”, aldus de burgemeester van Hoorn, dhr. Van Veldhuizen.

Pers, genodigden en voorbijgangers genoten van een fascinerende projectie op het water en kregen een ongekende beleving van de Halve Maen. Het is het enig zeilende zeventiende-eeuwse VOC museumschip. Het dankt zijn bekendheid aan de ontdekkingsreis die Henry Hudson in 1609 in opdracht van de VOC maakte. Hij verkende de oostkust van Noord-Amerika op zoek naar een alternatieve zeeroute naar de rijkdommen van Indië. Deze reis gaf de aanzet tot de stichting van de kolonie Nieuw-Nederland en Nieuw-Amsterdam, het huidige New York. Een schaalmodel van de Halve Maen is het hele jaar te zien in het Westfries Museum en vanaf 30 mei aanstaande is een replica uit het New Netherlands Museum te bezoeken in de haven van Hoorn.

Tot en met 26 april zal Nederland verrast worden door nóg twee onthullingen van betekenisvolle museumschatten.

Na de Sail voor 5 jaar in Hoorn, lees verder