Op vrijdag 18 mei (de dag na hemelvaart) is Museum Kennemerland extra geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Het museum is een van de stops in de fietstocht Rondje IJmond, maar is die dag ook voor andere bezoekers toegankelijk.
In het museum is de tentoonstelling over buitenplaatsen in de regio te zien: “Arcadië aan het Wijkermeer”. Deze tentoonstelling sluit aan bij het landelijk thema Het Jaar van de Historische Buitenplaatsen 2012 en toont een ongekende schat aan afbeeldingen en wetenswaardigheden van nog bestaande en bijna vergeten hofsteden en “lustplaetzen”. Voor de liefhebber is de tentoonstelling te combineren met koffie en gebak in Huize Westerhout en een wandeltocht langs buitenplaatsen in de buurt.

Een bezoek aan het museum in combinatie met koffie en gebak in restaurant Westerhout (tegenover het museum) plus de wandelroute langs de buitenplaatsen kost slechts € 7,50 (combinatiekaarten verkrijgbaar bij het museum). Alleen een bezoek aan het museum kost € 4,-, kinderen tot 12 jaar gratis, en voor bezoekers ouder dan 65 jaar bedraagt de entree € 2,-. Het boekje met de wandelroute is ook los verkrijgbaar en kost dan € 2,-.

Naast de openstelling op 18 mei is het museum aan het Westerhoutplein 1 normaal geopend op woensdagen, zaterdagen en zondagen van 14.00 tot 17.00 uur. De tentoonstelling ‘Arcadië aan het Wijkermeer’ is tot en met zondag 16 september te bezichtigen.