Twee Haarlemse kunstenaars, Jan Jacobs Mulder en Jaap Binnema, nemen gedurende twee maanden bezit van de tentoonstellingszaal van Museum Kennemerland. Mulder komt met ruimtelijke objecten, Binnema toont schilderijen. Dit onder de gezamenlijke noemer ‘Poëzie in staal’.

Staal en industrie zijn momenteel de  sleutelwoorden in Museum Kennemerland. Tussen de tentoonstelling ‘Blik’ (over de Beverwijkse conservenindustrie) en de tentoonstelling over Hoogovens/Tata Steel 100 jaar (vanaf april) is het de beurt aan de twee beeldend kunstenaars. Hun werk is in lijn met beide andere exposities. Ze laten de onderwerpen staal en industrie van een heel andere kant zien, met oog voor de harde en de poëtische kwaliteiten van staal en steen. 

Jan Jacobs Mulder (1940) maakt ruimtelijk werk in staal. Het gaat om beelden van klein formaat (te zien in Museum Kennemerland) tot grote objecten voor in parken en op pleinen. Mulder meldt dat zijn stalen, speelse en intrigerende sculpturen vertellen over diep menselijke en vaak mythologische thema’s. ,,In schijnbare tegenstelling met de hardheid van het materiaal ontstaan vrije, soms vederlichte vormen’’, zo verwoordt hij het zelf.

Jaap Binnema (1948) is kunstschilder in olieverf en acryl. Hij is van alle markten thuis: van stillevens en portretten tot en met abstract werk. Die laatste categorie toont hij in het museum. De schilderijen zijn geënt op de architectuur van stad en industrie, zoals bijvoorbeeld het interieur van een staalfabriek. Het gaat hem daarbij om herhalende motieven en wisselende ritmes en het spel van licht en schaduw. In zijn eigen woorden: ,,Beweeglijk als muziek en poëzie.’’

De wisseltentoonstelling ‘Poëzie in staal’ wordt geopend door de kunstenaars Jan Jacobs Mulder en Jaap Binnema zelf op zaterdag 3 februari om 14.00 uur. Het werk is te zien in de maanden februari en maart.

 

Museum Kennemerland, Westerhoutplein (ingang Noorderwijkweg 2a)

Open: zaterdag, zondag en woensdag, 14.00 tot 17.00 uur

Toegangsprijs: € 5, inclusief kop koffie/thee

Zie ook:

www.museumkennemerland.nl

www.jaapbinnema.nl

www.janjacobsmulder.nl