Zomertentoonstelling Museum Kennemerland
Museum Kennemerland brengt de Razzia van Beverwijk en Velsen-Noord in beeld. Eén dag uit de oorlog met een traumatische nasleep. De tentoonstelling bestaat uit foto’s, documenten, film, geluid en objecten. Van originele tekeningen uit het concentratiekamp tot en met de bullenpees van de kampbewaker.
De datum 16 april 1944, precies zeventig jaar geleden, staat in het collectieve geheugen van Beverwijk en Velsen-Noord gegrift. Het is oorlog, zondagochtend. De Duitse bezetter pakt 486 jongens en mannen (18 tot 25 jaar) op en voert hen af. Voor het oog van familie en geliefden.
De razzia was in een roerige tijd. Met diverse aanslagen door het Beverwijkse verzet en represailles door de Duitsers. De razzia was een van de maatregelen.
Duitse soldaten sloten Beverwijk en Velsen-Noord hermetisch af. Ze haalden huis aan huis de jongemannen op. Onder hen een groep geëvacueerde IJmuidenaren. Diezelfde dag vertrokken de gijzelaars vanaf het station. Op naar het beruchte kamp Amersfoort, een onzekere toekomst tegemoet.
Een deel van de mannen kwam na enige tijd weer thuis. De meesten gingen echter als dwangarbeider naar Duitsland. Zij beleefden een barre, angstige tijd. Ook een dodelijke tijd: 65 mannen overleefden de razzia niet. Zij die wel terugkeerden, waren voor hun leven getekend, vertelt Cor Bart die de tentoonstelling heeft voorzien van veel kennis en materiaal.
Te zijn uit foto’s en documenten. Cineast Roy Dames heeft enkele verhalen verfilmd. Er zijn getuigenissen op geluidsband. Getroffen families hebben voorwerpen beschikbaar gesteld. Dagboeken, brieven. Of een houten koffer die zij gevuld met kleding en voedsel nastuurden.
Bijzonder: er zijn ook voorwerpen uit Duitsland. Te denken valt aan de schaalmodellen van de concentratiekampen Zöschen en Spergau. Potloodtekeningen en houtsnijwerk (een krokodil) die de Beverwijkse gevangenen in de concentratiekampen al dan niet in het geheim maakten. Pijnlijk: het ziekte- en sterfteboek, alsmede de bullenpees van een van de gevangenenbewaarders.
De expositie over de razzia van is een gezamenlijk initiatief van Museum Kennemerland en Stichting 16 april 1944. Vormgeefster Stephanie tekent voor het ontwerp.
De bezoekers kunnen de hele zomer (tot en met 28 september) terecht, elke woensdag, zaterdag en zondag (14 tot 17 uur). Op gezette tijden ontvangt het museum scholieren. Af en toe zijn er nader aan te kondigen lezingen.
Burgemeester Han van Leeuwen verricht zeventig jaar na de razzia, op woensdag 16 april, de officiële opening. Deze bijeenkomst is voor genodigden, onder wie gasten uit het buitenland en enkele overlevenden. Het publiek kan dit emotionele oorlogsverhaal voor het eerst in het paasweekeinde (19, 20, 21 april) bekijken.
Museum Kennemerland, Westerhoutplein 1 in Beverwijk.